Wil je een metaalboor of meerdere metaalboren kopen of bestellen? Naast de houtboor en betonboor is de metaalboor ook een zeer veel gebruikt gereedschap. Lees hieronder welke metaalboor het beste is voor welke klus. Voor bijna iedere klus hebben we de juiste metaalboor voor je op voorraad en door je goed voor te bereiden koop je ook nog eens in één keer de juiste.
Metaalboren gebruiken
Metaalboren kun je onder andere gebruiken in:
- IJzer (vandaar de benaming ijzerboor)
- Zink
- Staal
- Lood
- Aluminium
- Koper
- RVS (roestvast staal)
- Inox
- Kunststof
Zoals te zien is kun je metaalboren kopen voor veel materialen en daarom is de naam ijzerboor, zoals velen deze metaalboor noemen, niet echt van toepassing. Let er wel altijd op welke kwaliteit je gaat gebruiken. Een metaalboor is er in verschillende soorten, bij ons kun je alle soorten van goede kwaliteit kopen.
Welke metaalboren heb je nodig?
Uit de praktijk weten we dat veel mensen denken dat iedere metaalboor op de diameter na hetzelfde is. Wanneer een klant enkele dagen na de aankoop mailt of belt met de mededeling dat de door ons verkochte metaalboor niet goed is en we vragen door blijkt bijna altijd dat de verkeerde boor is aangeschaft en gebruikt voor het materiaal waarin geboord moet worden. Niet erg natuurlijk, we kunnen wel advies geven met welk soort de klus wel geklaard kan worden maar het kan beter voorkomen worden. Niet alleen scheelt het een bedrag voor een vervolgaankoop, ook was het project waarschijnlijk al afgerond met de juiste boor bij de eerste aankoop. Het is niet voor niets dat we veel verschillende soorten aanbieden. Hoe kun je dan beter bepalen welke je nodig hebt? Volg het stappenplan, dat verschaft veel inzicht.
- Punt 1, direct het belangrijkste punt, in welk materiaal ga je boren? Zorg dus dat je erachter komt welk materiaal je gaat bewerken, mocht je dat niet weten. Boor je in kunststof of dun ongelegeerd materiaal, dan kun je de rolgewalste variant nemen, de HSS geslepen of de titanium. Boor je in dik ongelegeerd materiaal of is het de bedoeling gelegeerde metaalsoorten te doorboren dan kies je nooit voor de rolgewalste maar altijd voor de HSS geslepen of titanium metaalboor. Alleen wanneer je zeer harde gelegeerde staalsoorten of moeilijk te verspanen metalen zoals RVS wilt bewerken kies je voor de cobalt metaalboor. Voor grotere gaten in alle soorten kun je het beste een gatenzaag gebruiken.
- We zijn er bij het vorige punt al mee geëindigd, niet onbelangrijk, de diameter van het gat dat je wilt gaan boren. Wil je bijvoorbeeld met gewone metaalboren een grote diameter boren dan lukt dat vaak niet ineens. Voorboren met een dunnere maat is dan vaak de juiste oplossing. Dan is het natuurlijk wel van belang dat je die kleinere diameter ook aanschaft. Een andere oplossing is zoals reeds aangegeven om een gatenzaag te gebruiken, die boort wel ineens een grote diameter maar daar ben je weer gebonden aan een maximale boordiepte.
- De boordiepte, ook een punt om goed rekening mee te houden. Laten we eerlijk zijn, de standaard maat metaalboor is meestal vrij kort. Toch heeft dat een goede reden, gewoon omdat die lengte in verreweg de meeste gevallen meer dan genoeg is. Problemen ontstaan wanneer de gekochte versie niet lang genoeg blijkt te zijn. Dan begint de zoektocht naar een lang exemplaar en blijkt dat die bijna nergens worden aangeboden en al helemaal niet uit voorraad te leveren zijn. Tot 13mm koop je hier echter wel lange exemplaren zodat ook de boordiepte geen belemmering hoeft te zijn.
Hoe ga je met de metaalboor om?
Nu je weet welke metaalboor je wilt aanschaffen is het uiteraard ook heel belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan. Voor de ervaren klusser of professional hoeven we dit niet te vermelden maar er zijn echt veel mensen die, wanneer het boren niet snel genoeg gaat, het toerental gaan verhogen of nog erger, veel te hard op de metaalboren gaan drukken. Helaas, twee tactieken die averechts werken. De metaalboor wordt te warm en zal verbranden of afbreken. Exact wat niet de bedoeling was, wel goed voor de handel overigens :-). Maar alle gekheid op een stokje, je dient gewoon bepaalde regels te volgen voor een goed resultaat. Welke dan?
- Wanneer je een gat wilt boren met een grote diameter en een gewone metaalboor wilt gebruiken, boor dan voor met een kleinere diameter. Zorg er dan ook voor dat je deze ook aanschaft.
- Als je een gat wilt boren met een grote diameter, overweeg dan de aanschaf van een gatenzaag, met dit type metaalboor boor je alleen de omtrek uit en gaat dus veel sneller.
- Gebruik koeling! Wanneer je in metaal gaat boren komt er altijd heel veel warmte vrij door de wrijving, ook als je op een laag toerental boort en niet hard drukt. Bij gebruik van boorolie houdt je de temperatuur onder controle en smeer je goed. Wanneer je met al deze zaken rekening houdt zal het wel goedkomen met je metaalboor en je klus. Veel succes!