De houtboor is, net als de metaalboorbetonboor en steenboor een boor die vaak wordt gebruikt. Wanneer je een houtboor wilt gaan gebruiken, is het belangrijk om te weten met welk soort hout je gaat werken. Het lijkt misschien eenvoudig, maar niet iedere houtboor is geschikt voor elk type hout. Kies je niet het juiste gereedschap voor het materiaal, dan kan het al snel misgaan. Het ene houtsoort is immers het andere niet. Daarom bieden wij in onze webshop en onze vestiging in Roermond een uitgebreid assortiment te koop aan en omschrijven we duidelijk waar de houtboor geschikt voor is.

Soms is het behoorlijk lastig om houtboren van elkaar te onderscheiden. We maken onderscheid tussen houtboren voor zacht- en hardhout, evenals een boor voor hout voor dik en dun hout. Daarnaast kun je uiteraard kiezen uit verschillende diameters en of je de gaten helemaal wilt doorboren of dat er een vlakke bodem dient te ontstaan. Sommige (lange) houtboren zijn geschikt voor meerdere houtsoorten, maar dit geldt niet voor tropisch hardhout. En ja, als je niet goed kijkt, lijken de meeste houtboren op elkaar. Daarom hebben we de belangrijkste informatie over houtboren voor je op een rij gezet. Zo weet je precies welke houtboor je nodig hebt. Niet zo'n fan van lezen? Bekijk dan de onderstaande video, waarin we de verschillende houtboren toelichten.

Zo kies je de perfecte houtboor voor jou klus

Met zoveel verschillende soorten (lange) houtboren kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Ze lijken vaak op elkaar, wat de keuze bemoeilijkt. Vooral als je je keuze baseert op een afbeelding of de dikte. Het is daarom beter om jezelf de volgende vragen te stellen voordat je een houtboor aanschaft:

  1. In welk soort hout wil ik boren? Als je weet welk type hout je gaat bewerken, ben je al een flink eind op weg. Wil je bijvoorbeeld in hardhout boren? Dan is de houtboor die geschikt is voor zachthout niet te gebruiken. In dat geval heb je echt een hardhoutboor nodig.
  2. Hoe diep wil ik het gat maken? De ‘standaard’ houtboren zijn relatief kort en uitstekend geschikt voor gaatjes in dun hout. Maar als je een dikkere balk wilt doorboren, is het belangrijk om te weten dat je bij ons ook de lange houtboor kunt vinden. Let dus goed op de benodigde lengte!
  3. Wat is de gewenste diameter? De diameter van de boor voor hout is zeker niet onbelangrijk! Voor kleinere diameters heb je vaak veel keuze. Voor een groter gat kom je al snel uit bij een gatenboor. Met dit type houtboor kun je zeer grote diameters maken. Dit lukt met een normale variant vaak niet. Het enige nadeel van dit type houtboor is dat je niet al te diepe gaten kunt maken maar voor de meeste toepassingen zijn ze wel geschikt.
  4. Kleine diameters boren? De houtboor begint bij een diameter vanaf 2 mm. Maar stel dat je een nog kleinere diameter moet boren in hout, dan kun je lang zoeken zonder iets te vinden. Het klinkt misschien vreemd, maar geloof ons: het werkt echt. Voor kleinere gaatjes kun je een metaalboor als houtboor gebruiken. Deze slijt wel sneller, maar is vaak de enige optie voor zulke precisiewerkzaamheden.

Speciale en lange houtboren

In ons assortiment vind je lange houtboren en exemplaren die speciaal zijn ontworpen voor specifieke toepassingen. Wil je snel een gat maken in hout waarbij de afwerking niet van belang is? Kies dan voor onze speedboor. Hiermee maak je op een zeer hoog toerental snel gaten. Ze worden vaak ingezet voor kabeldoorvoer gaten, vaak in het geraamte van bouwwerken die dus uit het zicht onttrokken worden. Een andere vreemde eend in de bijt is de forstnerboor. Met deze houtboor maak je geen volledige gaten; je boort het materiaal namelijk niet helemaal door. Deze boor voor hout is perfect voor het maken van scharniergaten in keukenkastjes en andere toepassingen waar je niet compleet wilt doorboren. Uiteraard valt de lange houtboor ook onder de speciale soorten, veelal wordt hiervoor de slangenboor ingezet.

Klusadvies van Boorkopen.nl

Met deze informatie wordt de keuze voor een bepaalde houtboor een stuk eenvoudiger. Kom je er toch nog niet helemaal uit welk type je het beste kunt aanschaffen? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel ons op +31 475 480727. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom in Roermond. Dankzij onze kennis en ervaring voorzien we je graag van deskundig advies. Alvast veel klusplezier! Door de centrale ligging is Roermond ook snel te bereiken vanuit plaatsen als Weert, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen, Maastricht en Eindhoven wanneer je de houtboor direct wilt ophalen. Ook mogen we veel klanten uit België verwelkomen. Waar andere bedrijven fysieke locaties zoveel mogelijk sluiten en besparen op de voorraad is hier wel nog alles te vinden.

Enkele veelgestelde vragen:

Kan ik met een houtboor ook in andere materialen boren?

Waar je met een metaalboor wel nog een gat kan krijgen in hout is het niet aan te raden om met een houtboor andere materialen dan hout te bewerken. De punt en de structuur van houtboren is hiervoor niet geschikt.

Waarom hebben verschillende houtboren een groot verschil in spiraal?

De machinale houtboor heeft een fijne spiraal structuur omdat deze gebruikt wordt voor kleine, ondiepe gaten. Een slangenboor heeft een zeer grove spiraal, bedoeld om diepe gaten te maken in bijvoorbeeld balken waardoor je zonder steeds terug te halen gewoon door kunt werken. De spiraal van dit type houtboren zal het boorsel zonder problemen afvoeren.

Hebben jullie ook lange houtboren?

Jazeker, je kunt bij de diktemaat kijken die je nodig hebt en bij de meeste diameters kom je ook een lange houtboor tegen.

Houtboor kopen? Boorkopen.nl, dé (hout) boren winkel en webshop in Roermond, Limburg. Altijd de grootste keuze, beste kwaliteit en service. Bij ons wél uit voorraad leverbaar.