De houtboor is evenals de metaalboorbetonboor en steenboor een zeer veel gebruikte boor. Als je gaten wilt maken in hout is het essentieel om eerst te controleren welke houtsoort je wilt bewerken. Het is niet altijd direct duidelijk maar niet alle houtboren zijn geschikt voor alle denkbare houtsoorten. Bij het gebruiken van verkeerd gereedschap in het materiaal kan het al snel verkeerd lopen. De ene houtsoort is immers de andere niet, vandaar dat er veel verschillende te koop zijn in onze webshop maar ook in onze vestiging in Roermond. Soms is het lastig om de houtboren uit elkaar te houden. We maken onderscheid in exemplaren voor zachthout en hardhout, dik en dun hout en niet te vergeten de verschillende diameters. Een aantal houtboren kunnen prima gebruikt worden om een gat te maken in allerlei houtsoorten maar dit geldt niet voor tropisch hardhout. En ja, om eerlijk te zijn, de meeste houtboren lijken ontzettend veel op elkaar als je er oppervlakkig naar kijkt. Lees daarom verder om meer te weten te komen over onze verschillende houtboren. 

Welke houtboor heb je nodig?

Met zoveel verschillende soorten houtboren is het niet altijd even gemakkelijk om te bepalen welke houtboor je nu nodig hebt. Omdat veel houtboren op elkaar lijken is het in ieder geval niet verstandig om alleen op een afbeelding af te gaan of naar de dikte te kijken en zo te bepalen of je de goede hebt. Beter is het om jezelf de volgende vragen te stellen en zo de juiste te kiezen:

  1. In welk soort hout wil je gaan boren? Als je weet in welke houtsoort je wilt gaan boren dan ben je al een heel eind. Wil je bijvoorbeeld in hardhout gaan boren, dan vallen alle houtboren voor zachthout al af, je hebt dan immers een hardhoutboor nodig.
  2. Hoe diep is het gat dat je wilt gaan boren? Iedere "standaard" houtboor is gewoon een kort boortje en prima voor het boren van een gaatje in dun hout. Anders wordt het wanneer je een dikke balk moet doorboren, dan is het toch handig om te weten dat je bij ons heel veel lange houtboren kunt kopen. Bekijk dus altijd goed welke lengte gewenst is.
  3. Ook niet onbelangrijk, wat is de diameter die je met de houtboor wilt boren. Als je een diameter over het volle oppervlak eruit wilt boren, kom je toch alleen boren tegen met een relatief kleine diameter. Het zou teveel kracht kosten om erg grote diameters op die manier te boren. Wanneer je dat wilt, ben je al snel aangewezen op een gatenboor waarmee grotere diameters heel eenvoudig te boren zijn.
  4. Wanneer er gaatjes met een kleine diameter geboord moeten worden, is het noodzakelijk uit te wijken naar een ander soort boor. De houtboor begint bij 2mm, moet er een kleinere diameter geboord worden, dan zul je moeten kiezen voor een metaalboor. Ook daarmee kun je, zeker met een kleine diameter, in hout boren. Die boor zal wel sneller slijten maar is dan vaak de enige optie.

Speciale eigenschappen van de houtboor

Er zijn ook nog houtboren met speciale eigenschappen die de moeite waard zijn te vermelden. Soms is het bijvoorbeeld nodig om heel snel te kunnen boren waarbij de kwaliteit van de afwerking van het gat onbelangrijk is. Voor die toepassing is er de speedboor. Hiermee boor je met een zeer hoog toerental en maak je heel snel een gat. Een andere vreemde eend in de bijt is de forstnerboor waarmee je gaten boort wanneer je niet geheel door het materiaal mag boren zoals bij scharnieren van keukenkastjes. Met al deze informatie wordt de keuze voor een bepaalde soort houtboor eenvoudiger. Uiteraard kun je ons mailen of bellen wanneer je meer informatie wilt en een bezoek aan onze showroom in Roermond is uiteraard ook mogelijk. Veel klusplezier!