Er zijn veel verschillende soorten metaalboren. Maar waarom zijn er zoveel verschillende boren en welke metaalboor kun je het beste kopen voor welke toepassing? Dit zijn vragen die vast en zeker bij je opkomen. Niet gek, want dit kan inderdaad verwarrend zijn. In dit artikel zullen we alle soorten metaalboren benoemen en natuurlijk ook omschrijven voor welke klus je deze soorten kunt gebruiken zodat je de beste keuze kunt maken.
Wanneer je op zoek bent naar een een geschikte metaalboor is het belangrijk dat je weet welke verschillende mogelijkheden beschikbaar zijn. Laten we nu net een prachtig overzicht voor je gemaakt hebben met alle mogelijkheden die wij aanbieden in onze webshop. Met dit overzicht is het eenvoudig om te bepalen welk soort je dient aan te schaffen. Kom je er na het lezen van dit artikel nog niet uit? Geen zorgen! Je kunt altijd contact met ons opnemen voor het beste advies. We willen immers dat je zo snel mogelijk aan de slag kunt met jouw klus.
Waarin kenmerkt zich een metaalboor nu eigenlijk?
Vaak horen we klanten zeggen, een metaalboor is toch een metaalboor? Hierop kunnen we maar een ding antwoorden: ja en nee. Om te beginnen zie je bij elke metaalboor is de scherpe punt. Deze punt dient als centreerpunt en is belangrijk om goed door het materiaal te kunnen snijden. Dit is dit een belangrijk kenmerk waar elke boor voor metaal dus over beschikt. Maar elk type is bijvoorbeeld onder een andere hoek geslepen. Dit heeft er mee te maken dat elk type geschikt is voor het boren van een ander soort materiaal. De punt is altijd geslepen onder een hoek voor het beste boorresultaat in het materiaal. Zullen we anders meteen erop ingaan welke soort boren voor metaal er beschikbaar zijn in ons assortiment?
Rolgewalste boren
De standaard HSS boor in ons assortiment is de rolgewalste metaalboren. Deze boor heeft een donkere kleur vergeleken met de andere boren in ons assortiment en deze kun je dus best makkelijk onderscheiden van de andere soort boortjes. Dien je te boren in Lood, zink, aluminium, koper, kunststof, zachte ijzerlegeringen en zachte staallegeringen? Dan kun je dit type hiervoor goed gebruiken.
Afgedraaide rolgewalste boren
Van de bovengenoemde rolgewalste types, is de schacht van de dikkere maten niet afgedraaid. In veel boormachines passen namelijk alleen boren met een schatdikte tot 10 of 13 millimeter. Gelukkig bieden we in ons assortiment deze afgedraaide rolgewalste metaalboren aan; dit betekent dus dat de schacht een dunnere diameter dan de boor zelf heeft waardoor deze wel in jouw boormachine past.
Inch boren
Deze bovengenoemde rolgewalste boren bieden we ook aan in inch maten. Dit is voornamelijk handig wanneer je internationale klussen dient uit te voeren en de inch boren dus niet overeenkomen met de metermaten.
Morsekonus boren
De morseconus boren heeft een speciale aansluiting en kan gebruikt worden in combinatie met een kolomboormachine. Deze worden dus vaak gebruikt door professionals die beschikken over zo'n soort machine. Met deze boor kun je boren in lood, zink, aluminium, koper, kunststof, zachte ijzerlegeringen en zachte staallegeringen.
HSS geslepen boren
Een van de betere kwaliteit metaalboren zijn deze HSS geslepen metaalboren. Dat deze beter zijn, betekent niet dat je hiermee in elk type materiaal kunt boren. Je kunt hiermee in vrijwel elk metaalsoort boren, behalve in moeilijk te verspanen types zoals RVS en inox. Ga dit dan ook niet proberen, want je zult merken dat de boor afbreekt of snel bot wordt. Dit type bieden we ook aan in de lange variant, handig dus indien je een dieper gat moet boren in metaal.
Titanium gecoate geslepen boren
Deze titanium boren zijn ook geschikt voor het boren in alle metaalsoorten, behalve RVS en inox. Door de coating van titanium zijn deze boren beter beschikt tegen warmte. Dit betekent voor jou dat je dus langer kunt profiteren van deze boren.
Cobalt gelegeerde geslepen boren
Deze cobalt boren zijn, zoals veel mensen beweren, de beste kwaliteit metaalboren. Dat is zeker waar, maar ook hiervoor geldt dat je deze niet in elk type materiaal kunt gebruiken. Deze boren zijn enkel geschikt voor het boren in RVS en inox.
Plaatboren
Ben je van plan om te boren in plaatwerk? Dan kun je onze plaatboren heel goed voor gebruiken. Omdat deze boortjes kort zijn in vergelijking met andere boren in ons assortiment, kun je snel en efficiënt aan het werk gaan. Doordat deze kort zijn is de kans op breken kleiner, dit geldt vooral bij de dunne maten.
Stappenboren
Nog een optie voor het boren in plaatwerk zijn onze stappenboren. Met dit type kun je plaatwerk eenvoudig opboren naar een grotere diameter. Let er wel op dat deze beschikbaar zijn in diverse uitvoeringen, en dus bestaan uit verschillende stappen om de gaten op te boren.
Metaal verzinkboren
Dit is eigenlijk geen boor, maar toch zetten we deze in het rijtje. Met de verzinkboor kun je namelijk geboorde gaten netjes verzinken. Zo krijg je een mooi afgewerkt geheel van je werkstuk.
Dakdekkersboren
Dakdekkersboren zijn eigenlijk ideale boren voor het boren van dak- en damwandprofielen. Doordat deze boren relatief lang zijn, maar beschikken over een heel korte spiraal, kun je snel en efficiënt te werk gaan als je bezig met met een of meerdere klussen aan het dak.
Metaal gatzagen en toebehoren
Onze gatenboor voor metaal zijn beschikbaar in veel verschillende diameters en geschikt voor de meest voorkomende metaalsoorten. Er zijn twee types beschikbaar: de Bi-metaal voor het boren van kunststof, hout en alle metaalsoorten, met uitzondering van moeilijk te verspanen materialen zoals RVS en inox, en de met cobalt gelegeerde wat wel geschikt is voor het boren van RVS en inox. In combinatie met een houder en centreerboor heb je zo een prima gat geboord in grote diameters.
Kernboren
Een kernboor wordt gebruikt in een magneetboormachine en wordt eigenlijk altijd gebruikt in de industrie. Als particulier gebruik je dit type boor dus eigenlijk nooit. De kernboor is er in verschillende types en kan gebruikt worden in ongegeleerde staalsoorten en gelegeerde staalsoorten, afhankelijk van het type uiteraard.
Centreerboor
Met een centreerboor boor je een gat in metaal en centreer je om met een dikkere boor een groter gat met exact dezelfde aanvangspositie te krijgen. Met dit boortje ben je dus in staat om exacte gaten te boren in diverse metaalsoorten.
Metaalboren cassettes
Ben je op zoek naar meerdere boren van hetzelfde type? We bieden verschillende cassettes aan met metaalboren; deze noemen we ook wel metaalborenset.
Zoals je bovenstaand vast en zeker kunt zien, is er voor iedere toepassing wel een goede metaalboor te vinden. Alle soorten zijn in onze webshop direct uit voorraad leverbaar zodat je snel aan de slag kunt met jouw klus!