Heb je voor een klus een specifieke soort boor nodig? Dan kom je er al snel achter dat je uit veel soorten kunt kiezen. Alle verschillende soorten komen in specifieke situaties goed van pas, maar zijn in bepaalde situaties absoluut niet te gebruiken.
In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. We zetten de soorten op een rijtje, zodat je de verschillende soorten boren kunt herkennen.
Veel verschillende soorten boren
Als je als klusjesman een boor nodig hebt, zou je een goede vergelijking moeten maken. De hoeveelheid soorten boren is namelijk ongekend te noemen. Je hebt de keus uit tientallen soorten, maar wat is dan voor jóuw klus de juiste soort?
Om dat te bepalen, zou je goed naar enkele factoren moeten kijken:
- Het materiaal: in welk materiaal moet je een gat maken? Gaat het hierbij om bijvoorbeeld metaal? Dan heb je absoluut een speciale boor voor metaal nodig. Mocht je een gat in hout willen maken, heb je uit heel veel soorten boren de keuze.
- Grootte van het gat: ook zou je goed naar de grootte van het gat moeten kijken. Wil je in een houten plaat een groot gat maken? Dan heb je sowieso een exemplaar voor hout nodig met een redelijk grote diameter.
- Eigen voorkeuren: tot slot zou je ook nog naar je eigen voorkeuren moeten kijken. Waar hecht je waarde aan bij en tijdens het klussen? En hoeveel geld wil je überhaupt aan je nieuwe exemplaren uitgeven? Wij adviseren je sowieso om in de benodigde materialen te investeren. Als je eenmaal de juiste tot je beschikking hebt, maak je hier met veel plezier gebruik van.
Verschillende soorten boren: de meest gebruikte soorten op een rijtje
Wij helpen je graag een handje om de beste soort uit te kiezen. Dát doen we door in dit artikel de meest gebruikte soorten boren te bespreken.
Steen
Als je een gat in steen wilt maken, heb je hier een steenboor voor nodig. Deze is geschikt voor verschillende soorten steen. Zo’n exemplaar is dankzij de spiraalvorm met beitelvormige kop erg krachtig. Dat is ook benodigd, aangezien steen uiteraard hard en robuust is. Hoe kun je deze herkennen? Aan de spiraalvorm en de beitelvormige kop. Een variant voor beton herken je aan een hogere hardheid.
Metaal
Als je een gat in metaal wilt maken, heb je hier een goede metaalboor voor nodig. Bij deze soort is een scherpe punt aangebracht, waarmee de benodigde kracht verkregen wordt. Met een ander soort ga je echt niet door metaal heen komen.
Hoe kun je deze bit voor metaal herkennen? Zo’n exemplaar herken je aan de scherpe punt, maar ook aan de hoek. De punt is altijd in een hoek van geslepen. Voor verschillende soorten metaal zijn er verschillende soorten met een andere snijhoek. Verder herken je deze aan de spiraalvorm.
Binnen het aanbod vind je overigens HSS-S en HSS-R exemplaren. Onze voorkeur gaat naar de HSS-S, aangezien die beter van kwaliteit en comfortabeler in gebruik is. Met beide soorten maak je in ieder geval makkelijk een gat in metaal.
Universele boor
Heb je een boor voor meerdere materialen nodig? Dan kun je ook eens naar een universele boor kijken. Deze heeft een spiraalvorm, heeft een speciale punt en is voor tal van materialen geschikt. Hiermee kun je bijvoorbeeld hout, steen, kunststof en metaal doorboren. De maximale boordiepte is hierbij echter niet al te indrukwekkend. Dit type is een prima allrounder, maar blinkt niet uit op één van de gebieden. Dat is bij de andere boren in dit artikel wél het geval.
Hout
Wil je een gat in hout boren? Dan is het goed om te weten dat je uit veel soorten kunt kiezen:
- Machinale uitvoering: dit is eigenlijk de normale variant. Zo’n houtboor herkennen doe je aan de spiraalvorm en de scherpe punt.
- Speedboor: deze is ideaal voor het snel maken van gaten in hout en herken je aan de spitse punt en de brede vleugels.
- Gatenzaag: een gatenzaag herken je aan de unieke vormgeving. Door de cirkelvormige zaag in het midden is deze ideaal voor het zagen in plaatmateriaal.
- Slangenboor: deze is het ideaal voor het maken van diepe gaten in een houten oppervlak en dankt zijn naam de vormgeving; het is net een slang om te zien.
- Verzinkboor: wil je op een fraaie manier schroeven uit het zicht wegwerken? Dan komt een verzinkboor goed van pas. Deze herken je vooral door de kegelvormige kop.